Dezinfekcija aerosolom – savršena dezinfekcija?

Aerosoli su sitne kapljice tekućine koje se raspršuju u zrak i prvenstveno se koriste kao aerosolni sprej za dezinfekciju. Aerosolna tehnologija se, osim u dezinfekciji, koristi i u slikarstvu, te za nanošenje niza zaštitinih sredstava i maziva, kao i u sprejevima za nos i lakovima za kosu. 

To je dezinfekcija uređajem za suho zamagljivanje i prikladnim dezinficijensom, koja predstavlja vrlo specifičnu tehnologiju.

Podrobnije proučite temu površinske, zračne i dezinfekcije prostora uređajima za suho zamagljivanje i otkrijte brojne prednosti i posebna svojstva dezinfekcije aerosolom.

Što je dezinfekcija aerosolom?

Moderna i praktična metoda dezinfekcije, koja nadopunjuje klasičnu dezinfekciju raspršivačem/maramicama kako bi se osiguralo da zrak i površine u medicinskim prostorima, prostorima za pripremu hrane i ostalim komercijalnim prostorima bude bez patogena.

Za razliku od konvencionalnih metoda, dezinfekcija aerosolom dezinficira i zrak u prostoru.

Kako djeluje aerosolni dezinficijens?

Aerosolni dezinficijens se raspršuje u sitne kapljice pomoću uređaja za suho zamagljivanje (npr. Sanosil  Q-Jet), povučen zračnom strujom raspršuje se u okolni zrak. Zračna struja ravnomjerno raspoređuje sitne kapljice po cijeloj prostoriji. To ovoj vrsti dezinfekcije daje značajnu prednost u odnosu na konvencionalne metode raspršivanja i brisanja. Raspršivanjem i brisanjem količina i raspodjela aerosolnog dezinficijensa znatno varira te se na taj način ne može u potpunosti doći do svih izvora patogena. Naravno, brisanje i raspršivanje za dezinfekciju zadržava svoju valjanost čak i uz dostupnost dezinfekcije aerosolom. Ove dvije tehnike se savršeno nadopunjuju. Drugo ključno svojstvo ovakve dezinfekcije je da neprimjetno oblaže površine dezinficijensom, čak i one teško dostupne. To ovu vrstu dezinfekcije čini idealnim dodatkom konvencionalnim metodama dezinfekcije.

Gdje je dezinficiranje aerosolom posebno korisno?

Dezinfekcija uređajem za suho zamagljivanje idealna je za 3D dezinfekciju prostorija, pri čemu veliki prostori zahtijevaju brzu i temeljitu dezinfekciju. Na primjer, medicinske ustanove kao što su bolnice i liječničke ordinacije ili domovi za starije, prehrambena industrija, vrtići, jaslice, itd. 

Raspon dostupnih aerosolnih raspršivača i dezinficijensa razlikuje se ovisno o primjeni, čime se osigurava zadovoljavanje svih potreba.

Gdje je potrebna posebna aerosolna dezinfekcija?

Ova vrsta dezinfekcije posebno se preporučuje svugdje gdje je potrebno brzo dezinficirati velike površine. To uključuje sva mjesta koja svakodnevno posjećuje veliki broj ljudi, a posebno mjesta koja koriste ljudi koji su bolesni, starije osobe i novorođenčad. 

Novorođenčad i osobe s oslabljenim imunitetom posebno su osjetljive na infekcije. Zbog toga je dezinfekcija u vrtićima, jaslicama, domovima za njegu i bolnicama toliko važna. 

Redovita dezinfekcija prostorija također je kritična za urede otvorenog tipa – posebno kada su klimatizirani – jer se patogeni mogu brzo širiti zrakom i dodirnim površinama. Jedan zaposlenik s gripom može lako zaraziti cijeli odjel. 

Dezinfekcija prostora suhim zamagljivanjem posebno je prikladna i  preporučuje se za medicinske, stomatološke i veterinarske ordinacije, kao i za prehrambenu industriju, koje sve imaju vrlo visoke higijenske standarde. 

Patogena ima osobito u lječničkim i javnim čekaonicama. Iz tog razloga treba redovito provoditi aerosolnu dezinfekciju u svim čekaonicama kako bi se spriječilo širenje infekcija.

Koja je vrsta tehnologije zamagljivanja i uređaja za dezinfekciju prostora dostupna?

U osnovi postoje dva načina na koja uređaji za suho zamagljivanje mogu stvarati aerosol – kompresorski i turbinski. Kompresorski tjeraju dezinficijens kroz mlaznicu, uzrokujući njegovo raspršivanje u obliku aerosola. 

Turbinski koriste Venturijev efekt, zbog čega se dezinficijens provlači zajedno sa zračnom strujom i raspršuje. Obje su tehnologije održive, no turbine nude neke prednosti, kao što su manja potrošnja, jednostavnija uporaba, jednostavniji dizajn, više vrsta aerosola itd. 

Kompresorski uređaji, s druge strane, imaju prednost u tome što im je potrebna manja minimalna udaljenost od mlaznice kako bi se optimalno rapršila dezinfekcijska magla. Zbog toga su kompresorski generatori suhe magle zanimljivi u manjim zatvorenim prostorima (npr. ordinacije, uredi.)… Osim toga, obično su znatno tiši od  turbinskih uređaja. 

Uređaji za suho zamagljivanje tvrtke Sanosil su ili kompresorski ili turbinski.

Koje uređaje za suho zamagljivanje nudi Sanosil?

Serija Saonosil Q-Jet nudi nekoliko uređaja za dezinfekciju suhim zamagljivanjem. Izbor je u velikoj mjeri određen veličinom prostorije i zapisničkim funkcijama. 

Nasuprot tome, uređaji za hladno zamagljivanje, poput prijenosnog Sanosil Stream sprejera, hibridni su strojevi. Ovisno o konfiguriranoj veličini kapljica, mogu djelovati ili kao raspršivač za ciljanu dezinfekciju raspršivanjem  ili kao uređaj za improvizirano aerosolno hladno zamagljivanje. Ali njihov je glavni cilj izravno raspršivanje fine dezinfekcijske magle na površine.

Mogu li se uređaji suho zamagljivanje koristiti i protiv provalnika?

Zapravo su nas i to pitali…I ne, naravno da naši strojevi nisu korisni za borbu protiv provalnika! (Niti mogu donijeti pivo, otpjevati himnu, nahraniti mačku). Međutim, postoje sustavi za zamagljivanje dizajnirani posebno za borbu protiv provale. U roku od nekoliko sekundi zamagljuju cijeli ured, trgovinu itd. što onemogućava orijentaciju. Međutim, naši uređaji za zamagljivanje imaju malo zajedničkoga s tim sustavima.

Koji se dezinficijensi koriste za aerosolnu dezinfekciju?

Zamagljivanje u zatvorenim prostorijama provodi se u svrhu dezinfekcijue okolnog zraka i svih površina. To znači da proizvod mora biti primjereno jak. 

Sanosil S010 / Sanosil S015 su aerosolni dezinficijensi idealni za dezinfekciju  hladnim zamagljivanjem prethodno očišćenih površina. Oni se temelje na provjerenoj formuli vodikovog peroksida i srebra. 

Oni predstavljaju manju opasnosti po zdravlje od isparavanja formaldehida, materijalno su prikladniji od sustava peroctene kiseline I vodikovog peroksida i za razliku od proizvoda na temelju kvarternih amonijevih spojeva, ne potiču resistenciju patogena.

Prikazuje se svih 7 rezultata

  • Poredak

  • Namjena