Dezinfekcija površina u profesionalnim uvjetima:
Dezinfekcija površina mora se kontinuirano provoditi u sljedećim područjima:
• Prehrambena industrija (radne površine, prostori u kojima se odvija proizvodnja)
• Farmaceutska industrija, laboratoriji
• Dezinfekcija površina u zdravstvenim ustanovama (bolnice, liječničke ordinacije, starački domovi)
• Veterinarske ordinacije
Koja područja / površine trebaju površinsku dezinfekciju?
Što treba dezinficirati površinskim proizvodima za dezinfekciju, kada, kako, tko i čime – sve to mora biti navedeno u higijenskom planu. Higijenski plan obično uključuje sve površine koje su
- izložene povišenom kontaktu s patogenim materijalima i
- koje su izložene čestim kontaktima s kožom (kontaktne površine).
Dezinfekcija površina mora se provesti pravilno.
Dok u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama postoje primjereno obučeni higijeničari i stručnjaci za dezinfekciju koji su odgovorni za pravilno provođenje potrebnih mjera dezinfekcije, nažalost to je općenito rjeđi slučaj u javnim institucijama (javna uprava, škole, vrtići), u uredima/industriji i u privatnim kućanstvima.
U ovim područjima su česti neispravni, nedostatni ili pretjerani postupci dezinfekcije.
Najčešći razlog za to je neadekvatno znanje o mikrobiologiji i dezinficijensima. Ispravna primjena proizvoda za dezinfekciju površina čini bilo koju vrstu dezinfekcije višestruko učinkovitijom i manje štetnom za okoliš i korisnike.
Primjeri površina koje u smislu nužnosti dezinfekcije predstavljaju područja visokog rizika:
- Podovi i radne površine
- Površine koje se često dodiruju (kvake na vratima, rukohvati)
- Sanitarni uređaji (wc školjke, sudoperi, slavine itd.)
- Površine za odmor (kauči, kreveti itd.)
- Medicinska oprema
Važne osnovne smjernice za dezinfekciju površina:
Ne dezinficirajte površine prije čišćenja!
Prljavština značajno smanjuje učinkovitost bilo kojeg dezinficijensa na svim površinama. Jednostavna činjenica je da ne možete dezinficirati prljavštinu. Prašina, masnoća, krv i druga površinska onečišćenja stvaraju idealnu podlogu i ujedno zaštitni sloj za sve mikroorganizme koji ih štiti od dezinficijensa. Čišćenjem se uklanjaju ovi zaštitni slojevi, omogućava se primjena površinskih dezinficijensa i povećava učinkovitost površinske dezinfekcije općenito.
Jednostavno temeljito čišćenje površine vodom i sapunom/deterdžentom, bez dezinficijensa, uklanja do 99% patogena. Dakle, dezinfekcija i čišćenje površina idu „ruku pod ruku“.
Ne dezinficirajte površine bez odgovarajućeg higijenskog plana!
Drugim riječima, dokazano će biti uspješna samo dezinfekcija površina koja se pravilno planira i provodi redovito i dosljedno uz odgovarajuću stručnost. Proizvoljna površinska dezinfekcija bez plana samo promiče otpornost na patogene i rasipa velik dio spektra djelovanja dezinficijensa. Bakterije posebno brzo i nemilosrdno reagiraju na nedosljedno primijenjene higijenske koncepte i neprikladne metode dezinfekcije površine.
Dezinfekcija površina: brisanje je bolje od raspršivanja!
Dezinfekcija očišćenih površina raspršivanjem dezinfekcijskog sredstva vrlo je popularna, ali ima značajan nedostatak što površine nisu u potpunosti prekrivene i što se mogu razviti neželjeni aerosoli. Stoga se metoda raspršivanja i brisanja treba koristiti kad god je to moguće za optimalnu dezinfekciju površine.
Uvijek koristite prikladne proizvode za dezinfekciju površine!
U privatnim prostorima često se za površine koriste neprikladni proizvodi. Gotovo je postalo „pomodno“ koristiti sanitarne i kuhinjske čistače s dodanim dezinficijensima (obično benzalkonijev klorid ili neki drugi kvarterni amonijevi spojevi). Međutim, ti se proizvodi obično koriste neciljano i često su preslabi da bi se pravilno dezinficirale površine. Tvrdnje u oglašavanju poput “uklanja 99,9% bakterija” zvuče impresivno, ali u praksi su rijetko realne s obzirom na kratko vrijeme izlaganja. Zapravo, kada se koriste na ovaj način, oni samo potiču razvoj rezistencije patogena.
Sanosil AG ne samo da isporučuje ispravne dezinficijense, već nudi i besplatne konzultacije u vezi s njihovom optimalnom uporabom, kao i korisne savjete o prednostima površinske dezinfekcije.
Proizvodi za dezinfekciju površina: postizanje optimalnih rezultata brisanjem
U pravilu su sastojci svih proizvoda za dezinfekciju površina dizajnirani za optimalno mokro podlogu. Međutim, samo njihovo nanošenje raspršivanjem (bez brisanja) znači da njihov potencijal za ubijanje mikroorganizama nikada nije u potpunosti iskorišten. Suprotno tome, ako se površina – koja je prethodno temeljito očišćena – dodatno dezinficira brisanjem (npr. krpama, površinskim dezinfekcijskim maramicama ili krpama obloženim dezinficijensom), ovaj mehanički nanos služi ne samo za optimalno vlaženje površina, već i za uklanjanje debljih slojevia prekrivenih mikroorganizmima. Na primjer, u čekaonici mogu biti osušene kapljice ispljuvka koje su posljedica kihanja ili kašljanja pacijenata. Stoga je dezinfekcija brisanjem – ili raspršivanjem i brisanjem – nužan i idealan način učinkovite dezinfekcije površina.
Proizvodi za površinsku dezinfekciju: koja je razlika između sredstava za čišćenje, dezinficijensa i sredstava za čišćenje i dezinfekciju?
Na tržištu je dostupan širok spektar proizvoda za dezinfekciju površina. U nastavku je objašnjena razlika između sredstava za čišćenje, dezinficijensa i sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Svi oni imaju svoju specifičnu namjenu, kao i određene prednosti i nedostatke.
Sredstva za čišćenje prvenstveno uklanjaju nečistoće i masnoće. Imaju snažan učinak čišćenja, obično se moraju isprati kako bi se spriječilo prianjanje na površine i imaju samo slab učinak dezinfekcije. Ova vrsta kontrole mikroorganizama naziva se dekontaminacija.
Dezinficijensi su prvenstveno odgovorni za uklanjanje patogena s površina. Tipično imaju samo umjereni učinak čišćenja (iznimka su alkohol ili dezinficijensi na bazi alkohola namijenjeni uporabi na malim površinama) i zato zahtijevaju temeljito prethodno čišćenje. Budući da se dezinficijensi mogu “ostavljati” na površinama, oni mogu imati i određeni zaštitni učinak, ovisno o proizvodu.
Sredstva za čišćenje i dezinfekciju su proizvodi dvostruke namjene. Ideja je ovdje izvršiti čišćenje i dezinfekciju u jednoj operaciji. Međutim, budući da su ti proizvodi “ni riba ni meso”, obično su nešto manje učinkoviti od temeljitog postupka u dva koraka koji uključuje čišćenje praćeno dezinfekcijom. Međutim, štede vrijeme. Za određene primjene, poput tretmana poda ili manjih površina (maramice), sredstva za čišćenje i dezinfekciju mogu imati prednost i dovoljno su učinkovita.
Prikazuje se svih 8 rezultata