Izbornik

Sensamed.hr

O razvoju Sanosil® dezinficijensa

Sensamed.hr

Nakon dugogodišnjeg intenzivnog istraživanja, razvijena je – po prvi puta ikada – proizvodna metoda koja je pomiješala dva osnovna sastojka, vodikov peroksid i srebro. To je već bilo značajno znanstveno postignuće, ali najzanimljivije otkriće bilo je da kombiniranje tih dviju tvari rezultira impresivnim poboljšanjem svojstava svake od dvije pojedinačne tvari.

Novi dezinficijens nazvan je Sanosil Super 25. Dobivena sinergija omogućila je postizanje izvanrednih rezultata dezinfekcije s daleko nižim koncentracijama. To je bilo od ključne važnosti u prevladavanju posljednjih barijera protiv srebra. Sadržaj srebra u Sanosilu Super 25 je približno 10 do 20 puta niži od službeno odobrenih koncentracija za pitku vodu širom svijeta.

Štoviše, kombinacija oksidacije i oligodinamike rezultirala je dvostupanjskim (višestrukim) proizvodom koji bi mogao uništiti biofilm pri primjeni normalne koncentracije (tj. bez opasnosti od predoziranja). Ovo je iznimno važno obilježje kada se borimo protiv raznih oblika bakterija i virusa koji su razvili biofilm kao zaštitni sloj. Vodikov peroksid oksidira u biofilmu i omogućava srebru da nesmetano prodre i uništi bakteriju ili virus.

Uvjerljiva svojstva Sanosil® dezinficijensa, posebno što se tiče toksičnosti, nuspojava i utjecaja na okoliš, su takva, da su već u nekoliko zemalja dodijeljene potrebne službene dozvole i ovlasti za njihovu upotrebu na svim područjima primjene. Dobivene su i dozvole za njihovu upotrebu u obradi pitke vode. Na ovom području Sanosil® dezinficijensi postižu izvrsne rezultate.

U više od 250 opširnih međunarodnih znanstvenih studija i ispitivanja koje su provele poznate institucije širom svijeta provjerene su i potvrđene izuzetne karakteristike proizvoda, priznajući da su Sanosil® dezinficijensi izvrstan izbor za dezinfekciju raznih sadržaja i površina.

Vodikov peroksid

Vodikov peroksid (H2O2) je oksidacijsko sredstvo s dezinfekcijskim svojstvima. To je tvar koja oslobađa kisik pretvarajući se u čistu vodu (H2O) ne ostavljajući tragove u tretiranoj vodi.

Vodikov peroksid se industrijski koristi kao dodatak hrani, sredstvo za izbjeljivanje i za kemijske reakcije. Također se koristi za dekontaminiranje i pročišćavanje industrijske kanalizacije i ispušnog zraka. Međutim, u koncentriranom obliku, vodikov peroksid je prilično nestabilan i ima tendenciju raspada, tako da se moraju dodati sredstva za stabilizaciju. Ova nestabilnost predstavlja smetnju u korištenju vodikovog peroksida kao dezinficijensa. Ostali nedostaci vodikovog peroksida su: visoka osjetljivost na temperaturu, sunčevu svjetlost i ultraljubičasto zračenje, kao i spora, kratka i ograničena učinkovitost. Stoga je neprikladan za sprječavanje ponovne kontaminacije.

Srebro

Izraz “oligodinamički” skovao je švicarski botaničar Carl von Nägeli 1880. godine, kada je primijetio da jako razrijeđena srebrna otopina (Ag) ima algicidni učinak. Otkrio je da koncentracija srebra od 0,01 mg/l ima “nevjerojatne” učinke na vegetaciju, alge itd. i nazvao je to “oligodinamički učinak”. Kasnije su daljnja ispitivanja pokazala da ta niska koncentracija također ima i baktericidni učinak. Zapravo, srebro je pokazalo da ima nekoliko prednosti u odnosu na uobičajene dezinficijense. Na primjer, voda s dodatkom srebra je bez mirisa, ne nadražuje oči, ne tvori kloramine ili druge nadražujuće tvari. Srebrni ioni dozirani u minimalnim količinama ne mijenjaju kemijska ili fizikalna svojstva tretirane vode. Stoga se srebro može primijeniti u širokom rasponu pH, bez mijenjanja pH vrijednosti tretirane vode. Štoviše, pokazalo se posebno učinkovitim pri visokim temperaturama vode. Srebro se pokazalo vrhunskim u svom dugotrajnom bakteriostatskom učinku, jer je vrlo aktivno sprječavalo novu kontaminaciju.

Glavni nedostatak oligodinamičke metode je da srebro ne djeluje oksidirajuće, pa nije sposobno razgraditi ili mijenjati ili ukloniti organske tvari oksidacijom. Također, srebro djeluje samo u čistoj vodi (bez nečistoća i organskih tvari), što znači da zamućena voda mora biti pročišćena filtracijom, flokulacijom ili oksidacijom prije tretmana. Još jedno ograničenje srebra je njegovo sporo baktericidno djelovanje. Učinkovitost srebra je vrlo izražena i prije svega dugotrajna, ali treba uzeti u obzir relativno dugo vrijeme djelovanja. Vrijeme djelovanja može se skratiti povećanjem doze. Međutim, budući je srebro teški metal, treba uzeti u obzir postojeće granične vrijednosti. Zapravo, posljednjih desetljeća postojao je snažan otpor prema svim procesima koji uključuju upotrebu srebra. U mnogim slučajevima važnu ulogu odigrala je psihološka komponenta koja je rezultirala pretjeranim oprezom. To može objasniti zašto je korištenje srebra u vodooprskrbi pitkom vodom i opskrbi vodom za hitne slučajeve svedeno na minimum.

Košarica
U košarici nemate proizvoda!
Nastavi kupovati
0
Odaberite polja za prikaz.
 • Fotka
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Stanje
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Opis
 • Sadržaj
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Karakteristike
Click outside to hide the compare bar
Usporedi
Lista želja 0
Pogledaj listu Nastavi kupovati