Izbornik

Sensamed.hr

Kako to radi ActiMaris?

Sensamed.hr

ActiMaris kombinira tri ključna elementa koji utječu na njegove izvrsne učinke na zacjeljivanje rana:

 • Singlet (atomarni) kisik
 • Ionizirana morska voda
 • Visoki (lužnati) pH (do 9,8)

Singlet/Atomarni kisik

Kisik ima jednu od najvažnijih uloga u procesu zacjeljivanja rana. Brzina liječenja rane je, dakle, ovisna o opskrbi kisikom. Ishemijske rane zacjeljuju slabo i dugo i tada je mnogo veća vjerojatnost zaraze. Većina rana zapravo pokazuje smanjenu opskrbu kisikom. To dalje rezultira u manjoj opskrbi potrebnom energijom, koja je važna za formiranje novog tkiva. U nedostatku kisika (energije) znatno se produžuje proces zacjeljivanja. Klasični primjer nedovoljne opskrbe kisikom je posebno slabo zacjeljivanje kroničnih rana, poput čireva, dekubitusa itd.

Singlet kisik nježno čisti i dezinficira rane:

Singlet kisik 1O2  jedan je od najučinkovitijih baktericidnih i virucidnih agenasa, koji igra važnu ulogu u mnogim prirodnim kemijskim i biološkim procesima (Lang et al., 2006).

Singlet kisik je jedan od oblika vrlo aktivnog kisika, koji se odlikuje velikom količinom energije. To je molekula kisika u elektronski pobuđenom stanju. Ona je manje stabilna od normalne molekule triplet kisika (3O2) i zato brže reagira s drugim molekulama. Kada dođe u kontakt s kožom ili ranom, izaziva reakciju koja veže elektrone iz drugih stanica ili tvari. Stoga brzo uništava bakterije i viruse, jer vrlo učinkovito djeluje na membrane kao nježno i prirodno antimikrobno sredstvo. Bakterije i virusi nemaju djelotvornu obranu protiv singletnog kisika.

Singlet kisik sudjeluje i u mnogim zajedničkim reakcijama u tijelu kao dio obrambenog mehanizma protiv mikroorganizama. Oksidira (uništava) nepoželjne mikroorganizme i učinkovito dezinficira tijelo.

Singlet kisik 1O/ Obični triplet kisik 3O2

Velika važnost singletnog kisika je i u činjenici da bakterije i drugi mikroorganizmi ne pokazuju otpor prema 1O2 (u usporedbi s npr. antibioticima), a ovaj oblik kisika je učinkovit i potpuno ih inaktivira.

Visoka učinkovitost dezinfekcije aktivnim kisikom dokazana je u važnim državnim institucijama, npr. US FDA (Food and Drug Administration), ali i u nezavisnim laboratorijima. Među njima je i svjetski priznata potvrda laboratorija švicarske tvrtke SGS (Société Générale de Surveillance).

Zbog vrlo brzog početka dezinfekcijskog učinka singletnog kisika (30 sek – 1 min), ActiMaris je osobito prikladan za čišćenje rana, kože i sluznice.

Singlet kisik podržava i pospješuje zacjeljivanje rana:

Kada dođe u dodir s kožom ili površinom rane, ActiMaris postupno oslobađa singletni kisik i na taj način smanjuje upalu, stimulira rast novog tkiva, dotok krvi, granulaciju i epitelizaciju. Ovo djelovanje je podrška rastu novog tkiva, što je posebno važno kod kroničnih, teško zacjeljivih rana (čirevi, dekubitusi, opekline, itd).

Oksidacijski učinak singlet kisika 1O2 također značajno utječe i na neutralizaciju mirisa rane.

Singlet kisik – opskrba rane energijom:

Velika većina rana i ozljeda pate od nedostatka kisika. Kod liječenja rana u tim slučajevima se javlja hipoksija , tj smanjenje opskrbe kisikom. Stanični mitohondriji zbog hipoksije nisu u stanju proizvesti dovoljno energije za popravak stanica i izgradnju novog tkiva. Proces ozdravljenja time se usporava. Nedostatak kisika u rani na taj način donosi i smanjenu opskrbu energijom.

ActiMaris® opskrbljuje ranu potrebnom energijom, jer sadrži singlet kisik 1O. Njegova velika prednost je što ima 2,5 puta veću energiju od normalnog triplet kisika 3O2. To znači da ima mogućnost isporučiti 2,5 puta više energije.

Za usporedbu, energija singlet kisika je 1O2 = 158 kJ/mol u usporedbi s normalnim triplet kisikom 3O= 63 kJ/mol. Singlet kisik isporučuje rani znatno više energije, pa možemo reći da djeluje kao energetski izvor/baterija za ranu. Tu jedinstvenu prednost pruža samo ActiMaris!

ActiMaris donosi rani kisik i energiju.

Kad more liječi

Već su stari Egipćani koristili morsku vodu za liječenje rana. Tek su u dvadesetom stoljeću znanstvenici otkrili kako točno morska sol djeluje na ljudsku kožu i pomaže kod zacjeljivanja rana, otkrili su njezino antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Čudotvorna moć soli

Sol čisti otvorene rane i ubrzava zacjeljivanje, jer podržava kretanje stanica koje su uključene u ovaj proces. Osim toga, inhibira rast bakterija. Na taj način se smanjuje rizik od infekcije, što može neugodno zakomplicirati zacjeljivanje rana.

Ionizirana morska voda – opskrbljuje potrebnim mineralima, čisti i smanjuje oticanje:

ActiMaris je otopina ionizirane vode i morske soli

Ionizirana voda djeluje dubinski, jer su skupine molekula ionizirane vode manje od skupina molekula neionizirane vode, te mogu prodrijeti dublje u tkivo.

Manje molekule se udružuju u skupine ionizirane vode, te ActiMaris® prodire dublje u tkivo.

ActiMaris je hipertonična otopina

To znači da je koncentracija morske soli u svim njihovim proizvodima (Sensitiv, Forte i Gel) veća (1,2% – 3%) u odnosu na fiziološku vrijednost koja je 0,9%. Prilikom kontakta sa zahvaćenim područjem (oteklina, rana) dolazi do hiperosmotskog učinka kada zbog osmotskog tlaka ActiMaris izvlači vodu iz stanica putem osmoze. Na taj način ActiMaris smanjuje oticanje tkiva i bolno zacjeljivanje.

ActiMaris sadrži natrijev klorid kao glavni sastojak i preko 80 drugih različitih sastojaka iz morske vode. Uz kalij, kalcij, magnezij, sumpor, željezo i brom prisutni su i esencijalni tragovi joda, cinka, mangana i selena. Kao i u morskoj vodi, ovi sastojci prisutni su u svojim prirodnim kompleksnim spojevima u fiziološki točnim koncentracijama, tako da povoljno utječu na stanično okruženje i metabolizam rane. Veća količina magnezija korisno djeluje na koži, jer optimizira hidrataciju i smanjuje upalu.

Visoki (lužnati) pH

Sve formulacije ActiMaris®-a imaju visok pH, u rasponu od 8,5 (Sensitiv) do 9,8 (Forte, Gel).
Lužnati pH s hidroksilnim (OH) skupinama pomaže kontrolirano oslobađanje aktivnog kisika – kao dio prirodno uravnoteženog redoks sustava.

Kemičari koriste pH za iskazivanje koncentracije vodikovih iona. Kiseline imaju visoku koncentraciju vodikovih iona i mogu djelovati kao oksidansi. S druge strane, lužine imaju visoku koncentraciju hidroksilnih iona i mogu djelovati kao reducensi. Prema tome, osnovni sastojci su ujedno i antioksidansi. Kemijska neutralizacija deaktivira slobodne radikale koji ometaju proces zacjeljivanja.

Poznato je da su neurotransmiteri i enzimi ti koji su bitni za pojedine faze liječenja rana, a oni pokazuju optimalnu aktivnost pri lužnatom pH. U okruženju visokog pH neke bakterije i virusi ne mogu preživjeti.

Električna vodljivost – preduvjet za brzi proces cijeljenja rane

Utvrđeno je da rane i uobičajene male ozljede imaju slabu površinsku električnu vodljivost, što se negativno odražava na brzinu i kvalitetu zacjeljivanja. Vodljivost je potrebna za popravak stanica u tkivu. Manja električna vodljivost – teže i duže ozdravljenje tkiva, i obratno.

AM slika 6

Uspoređujući električnu vodljivost uobičajeno korištenih proizvoda i ActiMaris Gela za rane i ActiMaris Forte Otopine za ispiranje rana ustanovljeno je da su ActiMaris proizvodi pokazali značajno višu vodljivost od drugih proizvoda. Iz toga možemo zaključiti da ActiMaris također služi kao veza između zdravog tkiva i kože i rana. To osigurava optimalnu potporu obnovi električne vodljivosti i uspješnog procesa cijeljenja rane.

Košarica
U košarici nemate proizvoda!
Nastavi kupovati
0
Odaberite polja za prikaz.
 • Fotka
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Stanje
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Opis
 • Sadržaj
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Karakteristike
Click outside to hide the compare bar
Usporedi
Lista želja 0
Pogledaj listu Nastavi kupovati