Izbornik

Sensamed.hr

ActiMaris® sprej za nos i sprej za grlo

Sensamed.hr

Zašto ActiMaris® sprej za nos i sprej za grlo?

More nije samo izvor života, ono je i život sam. More je također izvor ActiMaris® proizvoda, aktiviranih postupkom sličnim udaranju morskih valova u stijene.

Naše je tijelo akvarij s morskom vodom s redoks kodom, naše stanice su vrećice morske vode s energetskim kvantima (ATP), a ActiMaris® kompleks su kapljice morske vode sa zrncima soli i aktivnim kisikom (ROS).

Sastav i omjer minerala, soli i elemenata u tragovima u morskoj vodi sličan je/isti kao u našem krvnom serumu, a samim time i osmolarnost. Te se činjenice odražavaju u sloganu ActiMarisa: “jednostavna medicinska rješenja koja je stvorila priroda“.

Sve ovo čini ActiMaris® otopinu i gel idealnim lokalnim terapijskim sredstvom za inficirano upaljeno i oštećeno tkivo (ranu), jer ActiMaris® transformira patološko okruženje tkiva u fiziološko, što je prvi preduvjet za početak procesa zacjeljivanja.

More je poput tajne ljekarne, a istraživanje lijekova iz mora neprestano se povećava. Morske spužve, alge i mikroalge već su dale neke bioaktivne tvari/prirodne materijale, uključujući i neke s antimikrobnim svojstvima.

Dvojac iz mora za sve četiri sezone

Jesenski i zimski mjeseci sezona su prehlade, gripe i drugih virusnih i bakterijskih infekcija te upalnih procesa u gornjim i donjim dišnim putevima. Važno je napomenuti da mnoge bakterije (S. aureus oko 33%) i virusi (virusi gripe, koronavirusi, rinovirusi – oko 15%) žive mirno kao komenzalne bakterije na sluznici unutar nosa (u procesu amfibioze). S povećanom virulencijom patogena i oslabljenim imunološkim sustavom domaćina, naši “sustanari” mogu postati patogeni i uzrokovati infekcije/bolesti.

Proljetni i ljetni mjeseci vrijeme su sezonskih alergijskih reakcija/bolesti u gornjim i donjim dišnim putevima, ponekad s ozbiljnim simptomima i socijalnim ograničenjima. Alergijske kožne reakcije i osjetljivost također su češće u ljetnim mjesecima. ActiMaris® sprejevi smanjuju i blokiraju alergijsku reakciju kože i sluznice smanjujući oslobađanje histamina i interleukina u mastocitima. Hipertonične, ionizirane otopine morske vode s aktivnim kisikom i hipokloritom idealno su rješenje za sluznicu, kao i za preventivne i terapijske mjere na području ORL.

ACTIMARIS® SPREJ ZA NOS I GRLO

MOŽE LI NEKOLIKO APLIKACIJA SPREJA NA DAN DRŽATI LIJEČNIKA DALEKO OD NAS?

Svatko može prepoznati visoki potencijal nazalne i orofaringealne otopine morske soli u kombinaciji s reaktivnim vrstama kisika.

U prilog tome govore i medicinski podaci utemeljeni na dokazima (EBM) koji proizlaze iz osnovnih istraživanja i kliničke prakse, kako naše, tako i mnogih studija (literature), koje mogu potvrdno odgovoriti na prethodno pitanje.

RAZLIČIT I USPJEŠAN KONCEPT (PROMJENA PARADIGME) NJEGE SLUZNICE, PREVENTIVA I TERAPIJA UPALNIH I INFEKTIVNIH PROCESA NA PODRUČJU ORL I GORNJIH I DONJIH DIŠNIH PUTEVA

Pregled

Tradicionalno se na oči gleda kao na vanjski „prozor u tijelo”, jer oftalmološke „promjene” odražavaju sistemsko stanje tijela.

Na isti način postoji međusobna interakcija nosa i ostatka tijela, te se može govoriti o nazalnim manifestacijama sistemskih bolesti.

Nos je najistaknutiji dio lica i ima neizmjerno važnu zaštitnu funkciju, ne samo za gornje dišne ​​puteve, već i za donje. Danas je nos zbog svoje istaknutosti, često sveden na objekt/strukturu ljepote. No, osim što našoj fizionomiji daje karakterističan izraz, nos je važna komponenta dišnog sustava i ujedno organ mirisa. Kroz izvrsnu regulatornu funkciju čišćenja/filtriranja, zagrijavanja i vlaženja zraka koji udišemo, štiti donje dišne ​​puteve, bronhije/pluća od zaraznih, toksičnih i imunološki štetnih čestica i tvari.

Slijedi nekoliko primjera odnosa i interakcije nosa i ostatka tijela, medicinskih stanja i terapije lijekovima:

 • Kronični sinusitis, alergija i astma
 • Polipoza nosa i sistemske bolesti
 • Rinitis, bolesti nazofarinksa i srednjeg uha
 • Sustavne manifestacije terapije lijekovima za rino-sinusitis
 • Učinci sistemske terapije lijekovima na nosnu sluznicu
 • Rino-sinusitis i glavobolje
 • Vrtoglavica izazvana sinusima

Građa i funkcija respiratornog epitela gornjih i donjih dišnih puteva vrlo je slična. Zbog toga se govori o “ujedinjenim dišnim ​​putevima”, odnosno “jedan put, jedna bolest”.

Iz tih se razloga često događa da se produljena upala u gornjim dišnim putevima (nos/rinitis) proširi na donje dišne ​​puteve (bronhitis) (vegetativno-nazalni/nazalno-plućni refleks). Također se govori o sindromu post-nazalnog curenja (PNDS) ili sino-bronhijalnom sindromu. Sljedeća česta pojava je širenje upalnog procesa s unutarnje strane nosa na sinuse, posebno kada su oni slabo prozračeni. To se tada naziva rino-sinusitis.

Blokirani nos ili rinitis hyperplastica također može ometati funkciju slušnih  kanala/Eustahijevih cijevi, što rezultira poremećajem ventilacije srednjeg uha i stvaranjem iscjetka iz srednjeg uha ex vacuo, posebno kod djece. Iscjedak se može stvarati i kod bakterijskih infekcija srednjeg uha.

Iz tih razloga vrlo je važno započeti rano / preventivno liječenje akutnog rinitisa / prehlade kako bi se spriječili sinusitis i/ili bronhitis, kao i sekundarne bakterijske infekcije.

U mirovanju odrasla osoba udahne i izdahne oko 10.000 litara zraka dnevno. U životu čovjek udiše i izdiše oko 7 milijardi puta. To je razlog zašto su unutrašnjost nosa i gornji dišni putevi kolonizirani/kontaminirani mnogim virusima i bakterijama, a nos prije svega djeluje kao čuvar i zaštitnik donjih dišnih puteva. Iz tih je razloga prevencija infekcija na području gornjih i donjih dišnih puteva fiziološki dizajniranim medicinskim proizvodom kao što je ActiMaris® u obliku spreja za nos i grlo vrlo važna.

Priroda je ljude dizajnirala da “dišu kroz nos”. ActiMaris® proizvodi također su “dizajnirani od strane prirode”. Postoji jaka veza između dinamičke molekularne uzajamnosti i kompatibilnosti između udahnutog kisika u plućima i fizički otopljenog kisika u tkivu/stanici, te ActiMaris® otopine u borbi protiv upalnih procesa na sluznici i koži.

Prilikom udisanja čestice prašine i mikrobi vežu se na sluzni sloj sluznice nosne šupljine. Ovaj se sluzni sloj neprestano obnavlja, a mehanizam mukocilijarnog trasporta i čišćenja premješta ga prema ždrijelu. Taj proces obnavljanja se odvija i činom aktivne mukofagije. Respiratorni sustav dobro je uravnotežen i šalje alarmne signale kod prekomjernog stvaranja sluzi, otečenih sluznica i slično. Kad netko postane svjestan svog disanja (zbog začepljenog nosa), to je vrlo vjerojatno zbog toga što nešto nije u redu i čovjek razmišlja o odlasku liječniku. Ukoliko nema bolova i povišene temperature, nekoliko dana se može primjeniti lokalni tretman blokirane nosne šupljine ActiMaris sprejom. 

Učinak aktivirane otopine morske vode unutar nosa uglavnom je fizički. Otopina morske soli uklanja suvišnu sluz i poboljšava mukocilijarni klirens. Morske soli, minerali i elementi u tragovima u morskoj vodi imaju dodatne prednosti, posebno nakon energetske aktivacije i u kombinaciji s kisikom i hipokloritom. Svojom hipertoničnom fiziološkom otopinom i hiperosmolarnošću, ActiMaris® kompleks ima dekongestivni učinak na sluznicu (bez povratnog efekta) i oslobađa nos za disanje. Redovita primjena hipertonične otopine morske soli s aktivnim kisikom/ROS u formi spreja može smanjiti broj virusnih i bakterijskih infekcija i spriječiti isušivanje sluznice, kao i pridonijeti održavanju prirodnih obrambenih mehanizama.

Prehlada je daleko najčešća infekcija kod ljudi. Odrasli u prosjeku obolijevaju 2-3 puta godišnje, mala djeca 10-13 puta. Nijemci (oko 83 milijuna stanovnika) godišnje potroše oko 1,5 milijardi eura na lijekove protiv prehlade. Od toga je oko trećina (oko 500 milijuna eura) za sprejeve za nos i grlo. Oko 70 milijuna Nijemaca koristi sprej za nos kod curenja nosa. Prema istoj statistici, 500.000 do milijun Nijemaca ovisno je o sprejevima za nos simpatomimetičkog tipa. Ti sprejevi ne smiju se uzimati dulje od 7 dana i ne smiju se često primjenjivati, jer mogu rezultirati “povratnim rinitisom” zbog oštećenja trepetljikavog epitela, a također izazivaju i ovisnost. U svim upalnim procesima sluznice gornjih (kao i donjih) dišnih puteva dolazi do poremećaja funkcije samočišćenja i funkcije trepetljikavog epitela.

Simpatikomimetički lijekovi u nazalnim prostorima postižu svoj dekongestivni učinak stimulirajući ?-receptore, što rezultira suženjem krvnih žila u nosu. Budući da stimuliraju i ?-receptore koji potiču širenje krvnih žila ako se koriste dulje vrijeme, dovode do otoka sluznice “povratnim” efektom. Konzervansi (benzalkonijev klorid) u sprejevima za nos dodatno povećavaju oštećenje sluznice. Kod dugotrajnih, opetovanih prehlada, česti su sekundarni rino-sinusitis i faringo-laringitis, kao i bronhitis. Na primjer, u SAD-u je svaki peti antibiotik na recept za rino-sinusitis. Postoji blizu 2.000 kliničkih studija koje pokazuju da antibiotici nemaju koristi u usporedbi s čisto simptomatskim liječenjem nekompliciranog akutnog rino-sinusitisa. U tim slučajevima treba primijeniti “budno čekanje” kako bi se izbjegao rizik stvaranja rezistencije kod bakterija. Za akutni ili kronični nealergijski rino-sinusitis nazalni sprejevi koji sadrže kortizol samo su donekle indicirani ili nisu uopće. Većina sprejeva za nos na bazi morske soli (ili kuhinjske soli) su izotonične (0,9%) otopine i imaju samo učinak čišćenja. Već nekoliko godina postoje i neki sprejevi za nos s koncentracijom morske soli od 2,3%, koji imaju dekongestivno djelovanje preko osmotskog učinka. No, ništa više od toga! Do sada nije postojao univerzalni sprej za nos i sprej za usta i grlo za dugotrajnu preventivnu i terapijsku lokalnu uporabu, bez ikakvih nuspojava i kontraindikacija. I simpatikomimetički i kortikosteroidni sprejevi povezani su s mnogim brzonastupajućim nuspojavama i kontraindikacijama.

ActiMaris® predstavlja novu “prekretnicu” u konceptu liječenja lokalne terapije upala i infekcija gornjih i donjih dišnih puteva (o sastavu i mehanizmima djelovanja vidi dokumentaciju o proizvodu) i doveo je do promjene paradigme u terapijskom konceptu, ne samo na području sluznica, već i kože kod opeklina, akutnih i kroničnih rana (vidi literaturu i publikacije).

ActiMaris se može svestrano/opsežno koristiti preventivno i terapijski onoliko dugo koliko je potrebno, od dojenačke dobi do starosti, bez nuspojava, interakcija i bez kontraindikacija. ActiMaris® čisti i njeguje sluznicu, djeluje antimikrobno, higroskopno/ovlažujuće i dekongestivno, otapajući sluz, te podržava lokalne obrambene mehanizme i potiče procese granulacije i epitelizacije u lezijama sluznice.

ActiMaris® u obliku gela, otopine za ispiranje i spreja, kao bioaktivno terapijsko sredstvo s redoks-signalnim potencijalom ima vrlo široki spektar djelovanja, tako da ActiMaris® kao lokalna monoterapija i/ili pomoćna terapija za upalno-infektivne procese na sluznici (ali i koži) ima brojne kliničke prednosti (bez nuspojava), sa širokim rasponom indikacija i pozitivnim učinkom na troškove (vidi publikacije).

Indikacije za uporabu ActiMaris® NASAL spreja (1,2%), OROPHARYNX spreja (3,0%) i gela za rane (3,0%):

 • Preventivna njega sluznice
 • Curenje iz nosa / prehlada / rinitis
 • Gripa i ostale virusne infekcije
 • Rhinitis acuta et chronica
 • Rhino-Sinusitis acuta et chronica
 • Rhinitis medicamentosa nakon zlouporabe simpatomimetičkih sprejeva za nos
 • Alergijski rinitis (uključujući preventivno)
 • Upala Eustahijeve cijevi / upala srednjeg uha
 • Epistaksija (krvarenje iz nosa, skraćuje vrijeme krvarenja)
 • Poslijeoperacijski (nakon operacija nosa ili sinusa), kod stomatitisa/afti
 • Gingivitis, stomatitis, afte
 • Glositis / mukozitis usta
 • Tonzilitis / tonzilo-faringitis
 • Pharyngitis granularis sicca
 • Laryngitis posterior / Laryngitis acuta
 • Zadah iz nosa i usta (Halitosis / Foetor ex ore)

Kompatibilnost tkiva i biokompatibilnost

Kompatibilnost tkiva i biokompatibilnost

Korištenje ActiMaris® NASAL spreja i ActiMaris® OROPHARYNX spreja je bezbolno i alergičari ga dobro podnose.

Jaki mlaz spreja (iritacija grana trigeminalnog živca sluznice) i / ili osjetljiva sluznica, kao i jaka akutna upala mogu dovesti do osjećaja žarenja (peckanja) u nosu, koji se smiruje tijekom terapije. (Poput peckanja kada u more uđete s abrazijom kože, što također ima iscjeljujući učinak).

Kombinirana uporaba ActiMaris® proizvoda u preventivi i terapiji infekcija gornjih i donjih dišnih puteva

Košarica
U košarici nemate proizvoda!
Nastavi kupovati
0
Odaberite polja za prikaz.
 • Fotka
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Stanje
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Opis
 • Sadržaj
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Karakteristike
Click outside to hide the compare bar
Usporedi
Lista želja 0
Pogledaj listu Nastavi kupovati