Izbornik

Sensamed.hr

DEZINFEKCIJA PROSTORA TEHNIKOM SUHOG ZAMAGLJIVANJA AEROSOLOM

Sensamed.hr

Ograničenja tradicionalne dezinfekcije raspršivanjem i brisanjem

Najbolji način rješavanja visokih stopa infekcije je kombinacija više raznih pristupa. Osim poboljšanja unutarnjih procesa logistike, sustavne dezinfekcije ruku, postavljanja higijenskih stanica, kanaliziranja protoka posjetitelja itd., također je važno optimizirati proces čišćenja i dezinfekcije o čemu često ovisi konačni rezultat.

Uostalom, čak i vrlo pedantno čišćenje – koje uključuje posebnu pažnju izbjegavanja unakrsne kontaminacije i preciznu tradicionalnu dezinfekciju raspršivanjem i brisanjem – ima svoje granice. Mikroorganizmi pronalaze svoj put na gotovo svim površinama, bilo kao aerosoli (kroz kihanje ili kašljanje) ili pričvršćeni na prašinu i nečistoće. Ovisno o uvjetima u prostoriji, tradicionalna dezinfekcija omogućuje dopiranje samo do oko 80% kontaminiranih površina.

Dopuna tradicionalne dezinfekcije raspršivanjem i brisanjem  s dezinfekcijom aerosolom

Ovaj nedostatak može se popraviti ako nakon čišćenja i ručne dezinfekcije raspršivanjem i brisanjem slijedi dezinfekcija aerosolom. Dezinfekcija aerosolom koristi iste mehanizme koje koriste mikroorganizmi za kontaminaciju površina – to je kao gašenje požara s vatrom. Ako se površina može kontaminirati aerosolom, onda se aerosol može upotrijebiti i za dezinfekciju. Izvedena u kombinaciji s tradicionalnim metodama nudi ogromne prednosti. To osobito vrijedi kada se dezinfekcija raspršivanjem i brisanjem izvodi pomoću neoksidirajućeg dezinfekcijskog sredstva, a dezinfekcija aerosolom pomoću oksidirajućeg dezinficijensa kao što je Sanosil.

Što je točno dezinfekcija aerosolom?

Kod dezinfekcije aerosolom, dezinficijens se zamagljuje u sitne kapljice, koje se potom raspršuju po prostoriji sve dok zrak ne bude zasićen. To omogućuje da se zrak u prostoriji, uključujući sve mikroorganizme prisutne u njemu, tretira i dezinficira. U drugom koraku, kapljice dezinficijensa se kondenziraju i padaju, te tako potpuno pokrivaju sve površine iznimno tankim filmom (slično onome kako se ogledalo zamagli prilikom tuširanja). Na taj način dezinficijens dopire čak i  do kutova i mjesta koje je teško ili nemoguće ručno očistiti.

 Kako rade uređaji za hladno zamagljivanje?

Uređaji za hladno zamagljivanje rade sigurno, jednostavno i pouzdano. Turbina/kompresor proizvodi jak protok zraka u koji se pumpom za doziranje ubrizgava Sanosil dezinficijens i raspršuje u čestice. Kruženje zraka raspršuje kapljice dezinficijensa u svaki kut prostorije, gdje one padaju na sve površine, ulaze u pukotine i kutove.

Kao rezultat toga, dezinfekcija prostorija uređajima za hladno zamagljivanje omogućuje homogenu dezinfekciju cijele prostorije. Čak i skrivene, teško dostupne površine, koje nisu dostupne primjenom standardnih metoda dezinfekcije, pouzdano su dezinficirane. Patogeni mikroorganizmi koji se ne mogu ukloniti s površina standardnim načinom čišćenja, dezinficiraju se i uklanjaju postupkom dezinfekcije prostorije s uređajima za hladno zamagljivanje.

Koje su druge, nezdravstvene primjene uređaja za hladno zamagljivanje?

Dobra ideja je dezinficirati prostore gdje boravi velik broj ljudi, kao što su uredi otvorenog tipa, dvorane za konferencije i prostorije za sastanke, osobito tijekom sezone gripe, epidemija itd. To smanjuje mogućnost infekcije i može značajno smanjiti broj dana bolovanja. Preventivna dezinfekcija prostora s velikim protokom ljudi, kao što su sportske dvorane, lječilišta, hoteli, čekaonice, javni prijevoz itd., smanjuje biološko opterećenje u zraku i na površinama, što je dodatni plus u higijeni tih prostora.

Koji je postupak dezinfekcije aerosolom s uređajima za hladno zamagljivanje?

Dezinfekcija prostorije s uređajima za hladno zamagljivanje i Sanosil S010 dezinficijensom je sigurna i jednostavna. Postupak je sljedeći:

• Prethodno očistiti prostoriju

• Napraviti ručnu dezinfekciju raspršivanjem i brisanjem svih kritičnih površina (npr. ručke)

• Postaviti uređaj i napuniti ga Sanosil dezinficijensom

• Izračunati veličinu prostorije i programirati uređaj

• Zatvoriti  i, gdje je potrebno, zabrtviti sve otvore (prozore, vrata, otvore, itd.), te isključiti  svu ventilaciju

• Uključiti uređaj i napustiti prostoriju 

• Ostaviti uređaj da odradi program dezinfekcije, za to vrijeme ne ulaziti u prostoriju 

Nakon završetka dezinfekcije potrebno je provjetriti prostoriju. Prostorija je sada dezinficirana i može se ponovno normalno koristiti.

 Koliko traje postupak dezinfekcije s uređajem za hladno zamagljivanje?

Budući da se prostorija ne može koristiti tijekom dezinfekcije i neko vrijeme neposredno nakon dezinfekcije, preporučuje se dezinfekcija preko noći. Ako to nije moguće, minimalno vrijeme dezinfekcije je obično između 2,5 i 5 sati. Stvarno trajanje dezinfekcije ovisi o veličini prostorije i sastoji se od aktivnog razdoblja dezinfekcije i preporučenog vremena djelovanja/čekanja. Aktivno zamagljivanje treba provoditi 12 sekundi za svaki m³ prostora (10 m³ = 2 min, 100 m³ = 20 min). Na to treba dodati minimalno vrijeme djelovanja od 120 minuta. Za prostoriju od 100 m³ to znači da je ukupno vrijeme dezinfekcije oko 2,5 sata.

Košarica
U košarici nemate proizvoda!
Nastavi kupovati
0
Odaberite polja za prikaz.
 • Fotka
 • Šifra
 • Ocjena
 • Cijena
 • Stanje
 • Raspoloživost
 • U košaricu
 • Opis
 • Sadržaj
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Karakteristike
Click outside to hide the compare bar
Usporedi
Lista želja 0
Pogledaj listu Nastavi kupovati